In mijn publieke gebiedsontwikkelingen maken bewoners en kleinschalige bouwers zelf hun woningen en buurten: de democratisering van het bouwzand. In tentoonstellingen en manifestaties rapporteer ik over actuele verstedelijkingsprocessen. Hieronder een selectie (niet chronologisch).

1.400 zelfbouwkavels, park, markt, buurtcentrum en meer – 2006/2015

Homeruskwartier in Almere, de grootste zelfbouwwijk van Nederland. Het laat de vrijheid van wonen zien als mensen zelf mogen beslissen. Het programma is breder dan dat.


BouwExpo Tiny Housing, organized by The City of Almere, The Netherlands, project manager Jacqueline Tellinga

Wordt klein wonen het nieuwe gewoon? – 2016/heden

Het aantal alleenwonenden neemt in Nederland toe van 3 naar 3,6 miljoen. De vraag is daarmee aan de orde welke woningen bij te bouwen...


Waar landen we? – 1998

Luchthavens zijn een verstedelijkingsopgave, 'Waar landen we?' maakt een internationale vergelijking.


Right to Build Task Force – 2017/heden

Advies en inspiratie voor overheden en bouwers in Groot Brittannië.


De Bouwfabriek – 2010/2014

Particulieren, aannemers, architecten en institutionele bouwers krijgen gelijke kansen om bebouwen. Een stedenbouw via het kleinschalig initiatief. Stap voor stap.


Op Europees spoor – 1999

We weten nu niet beter dan dat de HSL er is. Wat ging eraan vooraf? Aan de plannenmakerij van de flitstrein werd eind vorige eeuw een project gewijd.


Prijsvraag Sluisbuurt – 2012

De gemeente Amsterdam schrijft in 2012 een prijsvraag uit voor de Sluisbuurt. Lees hier onze inzending voor 3.500 woningen. Mét exploitatievoorstel.


Landelijk Expertteam Woningbouw – 2010/heden

Ondersteuning van gemeenten bij hun woningbouwplannen.


Metropolen in Zuidoost-Azië – 1997

Aziatische metropolen ondergaan eind vorige eeuw een transformatie die de groei van de Europese steden uit de tijd van de industriële revolutie overtreft. Aanleiding om ervan te leren.


Honderdduizend woningen – 1994/1996

Decennialang geldt in Nederland als streefgetal een jaarlijkse bouwproductie van 100.000 woningen. Eerst om de woningnood te verhelpen, vervolgens om de woningvoorraad op peil te houden.


Stichting Europan – 1990/1994

In het laatste decennium van de vorige eeuw staat de architectuur hoog op de agenda van de rijksoverheid. De Europan prijsvragen geeft jong talent een platform. Een aantal daarvan behoort nu tot de wereldtop.


Mijn eigen stukje Den Haag – 2012

Met het Haags gemeentelijk team is gewerkt aan een eerste grootschalige uitgifte van zelfbouwkavels.


l’ Europe à grande vitesse – 1995/1996

Hogesnelheidstreinen trekken nieuwe sporen door Europa. Ze voeren langs steden en vliegvelden en leiden eind vorige eeuw tot nieuwe ontwerpopgaven.