Wordt klein wonen het nieuwe gewoon? – 2016/heden

Van de twee miljard huishoudens op de wereld woont 15% alleen. In de Westerse landen is dit percentage met 40% hoger vanwege de dubbele vergrijzing (mensen worden ouder en er komen méér ouderen), de toegenomen welvaart en behoefte aan privacy. In menig Nederlandse gemeente woont nu al de helft van de mensen alleen. New towns als Almere worden nog ten onrechte geassocieerd met het familieleven. Ook daar is inmiddels meer dan eenderde alleenwonend. In 2015 nam het Almeers gemeentebestuur het initiatief voor de BouwEXPO Tiny Housing met vrijstaande, te stapelen en te schakelen huisjes.

BouwExpo Tiny Housing, organized by The City of Almere, The Netherlands, project manager Jacqueline Tellinga

De BouwEXPO Tiny Housing met als ontwikkelende prijsvraagwinnaars: Ana Rocha, Daan Bakker, studio RTM, Faction Factory, Kodasema, Faro Architecten, Leo Harders, House of Architects, Mustafa Anbar, De Meeuw en Han Slawik. De huisjes zijn een inspiratie voor klein wonen elders. In 2018 is het ontwerp Slim Fit van Ana Rocha genomineerd voor de Dutch Design Award categorie habitat.

De aanleg van kabels en leidingen, 2017.

Een groeiende groep ouderen wil een kleiner huis. Zij hebben hun ouder(s) zien modderen in te grote huizen en willen dat moment voor zijn. Voor millennials biedt het kleinere huis een betaalbaar alternatief. Voor de tiny house movement idealisten biedt het de mogelijkheid om gemeenschappelijk en duurzaam te leven.

Meer lezen