Wordt klein wonen het nieuwe gewoon? – 2016/2019

Van de twee miljard huishoudens op de wereld woont 15% alleen. In de Westerse landen is dit percentage met 40% hoger vanwege de dubbele vergrijzing (mensen worden ouder en er komen méér ouderen), de toegenomen welvaart en behoefte aan privacy. In menig Nederlandse gemeente woont nu al bijna de helft van de mensen alleen. New towns als Almere worden nog ten onrechte geassocieerd met het familieleven. Ook daar is inmiddels meer dan eenderde alleenwonend. In 2015 nam het Almeers gemeentebestuur het initiatief voor de BouwEXPO Tiny Housing met vrijstaande, te stapelen en te schakelen huisjes.

BouwExpo Tiny Housing, organized by The City of Almere, The Netherlands, project manager Jacqueline Tellinga

Voor de BouwEXPO werden als ontwikkelende prijsvraagwinnaars geselecteerd: Ana Rocha, Daan Bakker, studio RTM, Faction Factory, Kodasema, Faro Architecten, Leo Harders, House of Architects, Mustafa Anbar, De Meeuw en Han Slawik.

Hun huisjes zijn een inspiratie voor klein wonen elders. Een groeiende groep ouderen wil een kleiner huis. Zij hebben hun ouder(s) zien modderen in te grote huizen en willen dat moment voor zijn. Voor millennials biedt het kleinere huis een betaalbaar alternatief. Voor de tiny house movement idealisten biedt het de mogelijkheid om gemeenschappelijk en duurzaam te leven.

Meer lezen