Landelijk Expertteam Woningbouw – 2010/heden

Het landelijk Expertteam Woningbouw adviseert gemeenten bij hun woningbouwplannen. Mijn belangstelling en expertise: hoe wordt een bouweconomie van onderop georganiseerd? Met een eerlijke kans voor een veelheid aan initiatieven en een mix aan opdrachtgeverschap.  Vanuit het Expertteam ben ik inzetbaar om te adviseren over deze vormen van ontwikkelen. Afhankelijk van de lokale vraagstukken, kan zes maanden na een bestuurlijk ‘go’ de grond in verkoop zijn. Dat is snel in vergelijking met reguliere tender- en aanbestedingsprocedures.

Via zelfbouw ontstaat een veelheid aan woonvormen als klein(er) wonen, wooncoöperaties, meergeneratiewonen, ondernemerswoningen, enzovoorts. Woonvormen waarvoor in de huidige verkavelings- en bestemmingsplannen weinig ruimte is. Een eerste Amsterdams experiment toont aan dat de wooncoöperatie via zelfbouw een betaalbaar en realistisch alternatief is.

 

Uitzending EenVandaag 29 augustus, 2018, verslag: Caroline van den Heuvel, redactie: Henriette van Rijsingen (video opent in een nieuw venster).

Meer lezen