Mijn boeken koppelen maatschappelijke vraagstukken aan architectuur en stedenbouw. Eerder heb ik meegeschreven aan politieke initiatiefnota’s. Mijn laatste artikelen gaan over een vrij toegankelijke grondmarkt. Hieronder een selectie (niet chronologisch).

De Grote Verbouwing, verandering van naoorlogse wijken – 2004

De wederopbouw was de grootste bouwopgave van Nederland. Inmiddels is een deel daarvan al weer gesloopt en vernieuwd. Jaarlijks worden in Nederland nog steeds zo'n 12.000 woningen gesloopt.


No choice over our heads – 2019

'No choice over our heads' behandelt de vrije toegang tot de grondmarkt. Lees hier het artikel. Gepubliceerd in Baumeister B6, juni, 2019.


Heilige Huisjes – 2001

De mogelijkheden om je eigen huis te laten bouwen worden vergroot. Althans dat was het voornemen van de regering eind jaren negentig.


Opinie artikel – 2018

Tijdens de crisis waren het de zelfbouwers die de woningproductie overeind hielden. Alle reden om voor hen bouwgrond beschikbaar te houden. Gepubliceerd in het Financieele Dagblad, 20 januari 2018.


Burgerlijke Stedenbouw – 2002

Een stedenbouw die plek biedt aan honderden, duizenden burgerinitiatieven kennen we niet meer. Lees hier meer.


Klein Wonen, Small Homes – 2019

Ruim vier van elke tien mensen zal midden deze eeuw alleenwonend zijn. Alle reden om aan klein wonen een boek te wijden.


Never waste a good crisis – 2018

De crisis, het moment waarop de woningbouw zich opnieuw had kunnen uitvinden. Lees hier het essay.


Stichting Europan – 1990/1994

In het laatste decennium van de vorige eeuw staat de architectuur hoog op de agenda van de rijksoverheid. De Europan prijsvragen geeft jong talent een platform. Een aantal daarvan behoort nu tot de wereldtop.


Waar landen we? – 1998

Luchthavens zijn een verstedelijkingsopgave, 'Waar landen we?' maakt een internationale vergelijking...


Schiphol werkstad – 2006

In 2006 stond het kabinet op het punt om Schiphol privatiseren. Was dat wijsheid? Aanleiding destijds voor een initiatiefnota.


De bouw uit de schaduw – 2002

Als onderdeel van de Parlementaire enquête Bouwnijverheid heb ik als mede-onderzoeker gerapporteerd over de structuurkenmerken van de Vinex-locaties.


Liberalisering huurbeleid – 2006

In 2006 stond het kabinet op het punt het huurbeleid te liberaliseren. Was dat wijsheid? Aanleiding destijds voor een initiatiefnota.


Metropolen in Zuidoost-Azië – 1997

Aziatische metropolen ondergingen eind vorige eeuw een transformatie die de groei van de Europese steden uit de tijd van de industriële revolutie overtreft. Aanleiding om ervan te leren.


l’ Europe à grande vitesse – 1995/1996

Hogesnelheidstreinen trekken nieuwe sporen door Europa. Ze voeren langs steden en vliegvelden en leiden eind vorige eeuw tot nieuwe ontwerpopgaven.


Honderdduizend woningen – 1994/1996

Decennialang geldt in Nederland als streefgetal een jaarlijkse bouwproductie van 100.000 woningen. Eerst om de woningnood te verhelpen, vervolgens om de woningvoorraad op peil te houden.