Mijn laatste artikelen gaan over een vrij toegankelijke grondmarkt voor de woningbouw. Mijn boeken Burgerlijke Stedenbouw, De Grote Verbouwing en Heilige Huisjes koppelen maatschappelijke vraagstukken aan architectuur en stedenbouw. Eerder heb ik meegeschreven aan politieke initiatiefnotaā€™s onder meer tegen de privatisering van Schiphol en de liberalisering van het huurbeleid.

De Grote Verbouwing, verandering van naoorlogse wijken – 2004

De wederopbouw was de grootste bouwopgave van Nederland. Inmiddels is een groot deel daarvan gesloopt en vernieuwd. Jaarlijks worden in Nederland nog steeds zo'n 12.000 woningen gesloopt.


No choice over our heads – 2019

InĀ 'No choice over our heads'Ā wordt uitgelegd waarom een vrije toegang tot de grondmarkt belangrijk is. Lees hier het artikel.


Klein Wonen – Small Homes, 2019

Ruim vier van elke tien mensen zal midden deze eeuw alleenwonend zijn. Alle reden om klein wonen aandacht te geven. In 2016 startte de BouwEXPO Tiny Housing met een ideeĆ«nprijsvraag. De winnaars bouwden zestien huisjes. De huisjes zijn een inspiratiebron voor klein wonen elders. Het boek documenteert de huisjes en het maakproces. Beschikbaar vanaf 4 september 2019. Uitgave van het Woningbouwatelier en uitgeverij THOTH. ISBN 978 90 6868 783 5, ā‚¬ 19,95 .


Heilige Huisjes – 2001

De mogelijkheden om je eigen huis te laten bouwen worden vergroot. Althans dat was het voornemen van de regering eind jaren negentig.


Never waste a good crisis – 2018

De crisis, het moment waarop de woningbouw zich opnieuw had kunnen uitvinden. Lees hier het essay.


Burgerlijke Stedenbouw – 2002

Een stedenbouw die plek biedt aan honderden, duizenden burgerinitiatieven kennen we niet meer. Lees hier meer.


De bouw uit de schaduw – 2002

Als onderdeel van de parlementaire enquĆŖte naar de bouwfraude is gerapporteerd over de Vinexwijken. 'Er zijn gerede aanwijzingen voor een verstoorde marktwerking die leidt tot een onevenwichtige prijs-kwaliteit-verhouding', aldus de commissie.