Stichting Europan – 1990/1994

De Europan prijsvragen geven jonge architecten een platform om hun ontwerpkracht en bravoure te laten zien. Voor de Nederlandse deelname wordt de Stichting Europan Nederland opgericht. De eerste prijsvraag dateert uit 1988, de 15e editie is in wording.

Een groot aantal Nederlandse gemeenten doet mee door een locatie als studieplek aan te bieden met een mogelijkheid van realisatie. Gemeenten hebben minder middelen en bouwgronden als in de begintijd; het zal vooral de nieuwsgierigheid vanuit de private sector zijn die nieuwe ideeƫn en talenten kansen kan geven.

Dat is het verfrissende van Europan: de lastigste locaties roepen de vrijste gedachten op van ontwerpers die (nog) niet genoodzaakt zijn zich neer te leggen bij de beperkingen van de opdracht. Tracy Metz, NRC 11-11-1994

Jonge dichters en fotografen leggen de de verlaten plekken vast. De gedichten Maarten Doorman, Esther Jansma, Arjen Duinker en K. Michel, en de foto's van Jos van der Hamsvoord, Paul Tolenaar, Nico Coppenhagen en Martijn Heil worden gepubliceerd in de catalogus.

Gerelateerde pagina's