De Woonwijk als noviteit – 2020/heden

Voor de BNSP is de oproep ‘De woonwijk als noviteit’ geïnitieerd. De oproep verkent nieuwe wegen qua ontwerp en ontwikkelstrategie voor gemeenten met plekken die daarom verlegen zitten. Niet met vuistdikke rapporten, maar door ruimtelijke professionals die het vak van de verbeelding beheersen. De oproep staat voor een vrije denkoefening die gemeenten helpt aan vrijmoedige en optimistische ideeën. De aftrap vond plaats op 6 februari 2020 tijdens de BNSP/NVTL-dag in Pakhuis de Zwijger onder leiding van Guido Wallagh (zie het middagprogramma, 1.31 uur).

Ideeën die uitgewerkt worden in een publieksvriendelijke maquette en ontwikkelstrategie waarmee gemeenten in alle openbaarheid het debat kunnen voeren. Bij elke editie wordt samengewerkt met een gemeente. Geleen heeft in 2020 de spits afgebeten met een stadshart dat geen winkelhart meer heeft – een opgave om je in vast te bijten. Uit een stapel van 47 plannen zijn twee teams geselecteerd die hun idee uitwerken. Deze worden op 26 februari 2021 gepresenteerd.

De selectiecommissie bestond uit: Rijksbouwmeester Floris Alkemade, voorzitter NVTL Ben Kuipers, de lokale architecten Nicole Maurer en Joop Petit en bestuurslid BNSP JacquelineTellinga. Voorzitter van de commissie was stedenbouwkundige Joost Schrijnen.